Wine2Move-WineConnoisseur***Onze inspirerende top-wijn opleiding waar je in één jaar je kennis leert gebruiken.

La Causerie – meer met wijn!

Expert wijnopleiding WineConnoisseur*** Wine2Move – cursusjaar 2017-2018, jaarcursus met proefgroepen en 11 thema-avonden

wine2move rotterdam

Wine2Move is de expert wijnopleiding (jaartraject) waarin je wijn in al zijn facetten nog beter leert begrijpen.

Een opleiding met veel interactie, zowel tijdens de thema-avonden als in de proefgroepen. De wijn zelf maar ook trends en nieuwe ontwikkelingen staan centraal.

[spacer height=”20px”]

Nadat je met een Wijnbrevet (SDEN3), bij de Wijnacademie (SDEN4) of bij een vergelijkbare opleiding een goede basis hebt gelegd, kun je met Wine2Move je kennis toepassen en verbanden leggen, uiteraard onder professionele begeleiding.

La Causerie werkt voor deze opleiding samen met Claudia van Dongen,  die zelf als gastdocent de cursus inleidt. Andere gastdocenten zijn Lars Daniëls MV en Ton Wortelboer. Léon Krijgsman is de hoofddocent.

Thema’s en proefgroepen

De cursisten kiezen ieder een eigen thema, om dit gedurende het cursusjaar uit te werken. Dit gebeurt door zelfstudie, tijdens de cursusavonden en verder door wijnproeverijen te bezoeken en deze ook zelf te organiseren. Per cursusgroep worden 2 of 3 proefclubjes geformeerd, waarmee minimaal 1x tussen de lessen door geproefd wordt. Deze tussentijdse proeverijen worden voorbereid door steeds een andere deelnemer die vanuit zijn/haar thema deze proeverij samenstelt en ondersteunende informatie hierbij zoekt. Voorts wordt door alle deelnemers een werkstuk gemaakt dat op het examen gepresenteerd zal worden.

Toelatingseisen

Minimaal SDEN3 of een vergelijkbare opleiding. Heb je je diploma voor 1-1-2015 gehaald? Dan is de minimale toelatingseis een SWEN2 diploma. Van de cursisten wordt een actieve betrokkenheid en inbreng verwacht. Om de interactie tijdens de cursus zo hoog mogelijk te houden worden slechts 12 – 16 cursisten toegelaten.

Cursus inhoud

wine2move cursist

De opleiding bestaat uit 11 lessen van ruim drie uur die zijn onderverdeeld in twee modules. Invloeden van terroir, druivenras en de mens op de smaak maar ook op de marketing van de wijn worden onderzocht. Actuele onderwerpen uit de wijnwereld komen aan bod, waarbij het belangrijk is ook zelf onderzoek te doen. Tijdens de cursus is er discussie over diverse stellingen. Het praktische deel bestaat uit beschrijvend en vergelijkend proeven.

Praktische informatie

Aanmelden: http://www.lacauserie.nl

De cursus vindt plaats van september 2017 – juni 2018. 11 avonden van 19.30 tot 22.45 uur
Locatie: la Causerie, Vredehofweg 59, 3062 EM Rotterdam
Kosten: 11 lessen + 1x examen (overdag), totaal 12 bijeenkomsten 975,- € inclusief 21% BTW, een glasset en het examengeld.
Verplicht boek: Aan de slag met wijn. P. Klosse. Horeca Branche Instituut.
Studiebelasting: circa 100 uur

Cursusschema cursusjaar 2017/2018

Module 1 (4 thema avonden)
 • 4-9-2017 Inleiding, beschrijvend proeven en beoordelen, terroir (Claudia van Dongen)
 • 25-9-2017 Wijn in de markt  – wijn en marketing, wijnstijlen en trends – eigen thema (Léon Krijgsman)
 • 16-10-2017 Smaken in wijn (1) – invloed van druivenrassen en terroir – inclusief biologische en biodynamische wijnbouw (Lars Daniëls)
 • 6-11-2017 Smaken in wijn (2) – invloed van vinificatie en rijping – inclusief wijnfouten en techniek versus natuur (Lars Daniëls)
Module 2 (7 thema avonden)

Bij module 2 gaan we steeds onder begeleiding van hoofddocent Léon Krijgsman een aantal belangrijke druiven centraal zetten en bekijken wat het verschil is in stijl, smaak en structuur door aanplant in andere terroirs en/of andere factoren.

 • 11-12-2017 Franse druiven wereldwijd (vroegrijpend) – sauvignon blanc, chenin blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet franc, gamay etc
 • 15-1-2018 Franse druiven wereldwijd (later rijpend) – Bordeauxrassen, Rhônerassen, zuidwesten etc ook wit
 • 12-2-2018 Duitse en Elzasdruiven wereldwijd – subthema het vernieuwde Duitsland
 • 12-3-2018 Italiaanse druiven wereldwijd – subthema de autochtone druif
 • 16-4-2018 Spaanse druiven wereldwijd – subthema mousserende wijnen wereldwijd
 • 14-5-2018 Spijsmatching – theorie versus praktijk
 • 4-6-2018 Zoete en versterkte wijnen – (Ton Wortelboer)
Examendag
 • 25-6-2017 ochtend en middag

De opleiding wordt beëindigd met een examen, waaraan deelgenomen mag worden na het volgen van minimaal 8 lessen.
Het examen omvat open vragen en het beschrijvend beoordelen van 10 wijnen. Daarnaast geven alle deelnemers een presentatie geven van hun werkstuk.

Bij voldoende resultaat van alle onderdelen ontvang je het Wine2Move/WijnConnoisseur certificaat.